Waarheen met de biercultuur?

1 juli 2016
masteradmin

Waarheen met de biercultuur?

Waarover staat onze biercultuur en waarheen willen wij ermee? Het is een vraag die mag en zelfs moet worden gesteld. Tot de meest waanzinnige brouwsels worden gecommercialiseerd waarbij BeerAgency zich afvraagt of zij de biercultuur niet meer schaden, dan wel er een fundamentele bijdrage toe leveren.
Het is fantastisch dat er lekkere bieren bij komen en dat brouwers voldoende gepassioneerd zijn, maar dat mag er niet toe leiden dat de consument wordt overspoeld met ‘kinky beers’. Het gaat dan om bieren die vaak buitensporige media-aandacht genieten maar die geen meerwaarde betekenen voor de biercultuur. Sommigen, meestal hobby-brouwers, putten zich uit in overdreven creativiteit om toch maar in de kijker te lopen met de meest waanzinnige bieren. Er wordt gebrouwen met voor bieren betekenisloze grondstoffen. Er worden bieren met een maatschappelijk onverantwoord hoog alcoholgehalte uitgebracht om toch maar het sterkste bier te zijn. Even goed wordt ingezet op het meest bittere of meest zure bier ter wereld. Kortom, er lijkt geen einde te komen aan de ongebreidelde innovatiedrang om te scoren met ‘kinky beers’.
Wanneer men niet meer kan scoren met graanvarianten, hoppen en kruiden gaan sommigen nu zelfs bier brouwen op basis van tot drinkwater gezuiverd afvalwater. Toonaangevende brouwerijen die kwaliteitszorg hoog in het vaandel dragen, gebruiken tot drinkwaterkwaliteit gezuiverd afvalwater hooguit voor reiniging. Maar aan het project dat nu, zelfs met universitaire en wetenschappelijke ondersteuning wordt opgezet, durft geen zinnig mens te denken. Het is het tot nog toe zeldzame, maar trieste hoogtepunt in het segment van ‘kinky beers’. Wie daarmee de biercultuur denkt te verrijken, zou beter moeten weten.
Brouwers kunnen creatief en innovatief zijn met grondstoffen die daadwerkelijk bijdragen tot kwaliteit en innovatie. Maar voor ‘kinky beers’ die het alleen maar moeten hebben van een verhaal om aandacht van media en bepaalde bierliefhebbers op te wekken, is er echt geen plaats in een biercultuur die zich naast een wijncultuur wil plaatsen.