Bier en wijn

1 augustus 2016
masteradmin

BIER EN WIJN

Moet je nu bier of wijn drinken? Over de gezondheidsaspecten van beide dranken is al overvloedig geschreven evenals over de mogelijk verschillende levenswijze van wijn- en bierdrinkers en de invloed daarvan op hun gezondheid. Hierover gaan we het nu eens niet hebben, dan wel over de al te gemakkelijk aan tafel gevoerde tweestrijd tussen bier en wijn.

Sommigen willen steevast liefhebbers van Franse en Spaanse schuimwijnen, van witte wijn en in mindere mate van rode wijn er haast toe verplichten om over te schakelen op het meer gevarieerde aanbod van bieren. Er valt misschien iets voor te zeggen, maar voor BeerAgency is het duidelijk dat bier en wijn een ‘en’- en geen ‘of’-verhaal is.

Bier en gastronomie kunnen een perfect huwelijk vormen dankzij een verscheidenheid aan aroma’s, smaken en nasmaken die je niet meteen in wijn vindt. Maar ook wijnen kunnen perfect harmoniëren met een gerecht. Door wijnliefhebbers voor de verscheurende keuze te plaatsen en hen bier op te dringen, ga je hen nooit overtuigen. Alleen door gerechten aan te bieden met bijhorende bieren en wijnen kan je met hen dialogeren en kan je hen ook de combinaties laten smaken.

Hoedanook blijft bier of wijn een sterk individuele keuze waarbij je drie consumententypes kan onderscheiden; zij die resoluut kiezen voor wijn, zij die open staan voor een kennismaking met de bierwereld en zij die al wat vertrouwd zijn met bieren en die er vooral op uit zijn om nieuwe smaken en combinaties te ontdekken.

Gun elkeen zijn favoriete drank en benader elkeen met een open geest. Bier verdient zijn plaats aan tafel maar realiseer je wel dat wijn die plaats al decennialang heeft. Daar tegenop tornen, is zinloos ook al omdat de wijncultuur historisch veel sterker is gestructureerd en voor de consument typologisch doorgaans klare wijn schenkt. Pas wanneer de bierwereld daarin duidelijkheid schept, kan je een tweestrijd aangaan en een ‘of’-verhaal verkondigen. Zolang we daar niet aan toe zijn, dragen alleen dialoog en respect bij tot een positieve ingesteld tegenover bier aan tafel.