Feestelijk met bier

1 november 2016
masteradmin

FEESTELIJK MET BIER

De eindejaarsfeesten zijn de gelegenheid om origineel uit de hoek te komen met bier. Brouwerijen hebben immers enorme inspanningen geleverd om bier op stijlvolle wijze de maaltijd te laten vergezellen.

Terwijl men zich in het verleden eerder richtte op creaties van gerechten waarin bier werd verwerkt, focussen brouwerijen nu op ‘foodpairing’ en ‘beerpairing’. Daarbij wordt respectievelijk gezocht naar bieren die bij een specifiek gerecht passen of wordt vanuit een welbepaald bier gezocht naar bijhorende gerechten.

Hoewel sommigen claimen dat zij ‘foodpairing’ hebben uitgevonden, werd de basis daartoe een kwarteeuw geleden gelegd. Aan de hotelschool Ter Hercke werden in 1993 de combinatiemogelijkheden tussen bier en gastronomie experimenteel onderzocht. In dezelfde periode openden Stefaan Couttenye (Hommelhof), Tom en Joost De Four (De Heeren van Liedekercke) de allereerste restaurants die bier resoluut op de kaart plaatsten en die op creatieve en innovatieve wijze bier en gerechten met mekaar gingen rijmen.

Aroma’s, smaken en nasmaken werden ontleed, bereidingswijze van gerechten werden geëvalueerd en vernieuwd om een ultiem biergastromisch belevingsmoment te creëren waarin bier en gerecht harmoniëren, mekaar versterken of zelfs contrasteren binnen een verfijnde en uitgebalanceerde smaakbeleving.

Ondertussen werd een hele weg afgelegd en worden er ook verrassende en verrijkende pairings met kaas en chocolade voorgesteld. Biergastronomie werd naar topniveau getild en tal van brouwerijen hebben daartoe bijgedragen. Samen met de creatie van bieren die een feestmaal kunnen vergezellen van aperitief tot digestief werd ingezet op elegante glazen en glaasjes evenals op sierlijke 75 cl.-flessen. Brouwerijen namen meesterkoks en kaasmeesters onder de arm om tal van leuke pairings te ontwikkelen die via boeken, brochures en websites worden voorgesteld.

Professionele chefkoks, amateurkoks en occasionele keukenpieten kunnen hun gasten op die manier heerlijk verwennen met een vleugje biercultuur. Vertel er nog bij waarom en hoe je bier, bierige tapas of bapas, gerecht, dessert, kaas en chocolade met mekaar rijmt en je vergast elkeen op bierbeleving van de bovenste plank.