Bierbeleving creëren in grootkeukens en catering

14 July 2016
masteradmin

Voor biergastronomie wordt meestal gefocust op (sterren-)restaurants en toonaangevende brasseries. Een terechte keuze omdat er in dat segment al heel wat stappen werden gezet. Een veel minder bekend segment waarin de biergastronomie een belangrijke rol kan spelen, zijn grootkeukens en catering-bedrijven.

In samenwerking met BeerAgency pionierden de Grootkeukenkoks van Oost-Vlaanderen op 25 mei  alvast met een workshop waarin de talrijke mogelijkheden van bierbeleving werden belicht. Op recepties, buffetten, diners en lunches worden steeds meer Belgische speciaalbieren geserveerd. Sporadisch worden die verwerkt in gerechten, maar steeds meer vergezellen zij unieke en originele aperitiefhapjes, koude en warme schotels of desserts. Biergastronomie heeft bijgevolg een enorm potentieel in grootkeukens en catering-bedrijven.

Omdat bier een typisch Belgisch product is, is het ideaal voor evenementen van binnen- en buitenlandse bedrijven. De enorme diversiteit aan bieren laat toe om daar culinair mee te gaan spelen en klanten te verbazen met een nieuwe of nauwelijks bekende parel aan de Belgische bierkroon.

Wel komt het erop aan om een biergastronomisch festijn te durven suggereren aan potentiële klanten en is het zoeken naar aangepaste bereidingswijzen. Een grootkeuken die een paar honderd maaltijden binnen het kwartier aan tafel moet serveren, vergt immers een andere aanpak dat een gezelschap van een tiental personen dat op restaurant kiest voor een bierige maaltijd. Gerechten moeten niet alleen smakelijk en sappig worden opgediend op de juiste temperatuur. Zij moeten ook hun mooie kleur behouden en aantrekkelijk ogen wanneer zij aan tafel of in buffetvorm worden gepresenteerd.

Kortom, wanneer men een van biergastronomische maaltijd een belevingsmoment kan maken, bijhorende bieren elegant serveert en er ook nog wat story-telling aan toevoegt, dan zal het festijn nog lang nazinderen en herinnerd worden als een unieke ontdekkingsreis doorheen een stukje van de Belgische biercultuur.