Aantal bierstijlen verminderen en herdefiniëren

14 July 2016
masteradmin

Tijdens het twaalfde ‘Trends in Brewing’-congres, dat van 4 tot 7 april in Gent werd georganiseerd, drongen verschillende sprekers aan op een terechte herdefiniëring en beperking van het aantal bierstijlen. Door de toevloed aan nieuwe bieren en de uiteenlopende criteria weten consumenten nog amper wat zij drinken.

Het aantal speciaalbieren neemt wereldwijd toe en heel wat, vooral jonge brouwers pakken uit met ‘hybride’ bieren die door hun extreem bitter, sterk of zuur karakter net buiten de alom bekende bierstijlen vallen. Om al dan niet te concurreren met een ander bier positioneren sommigen hun bier bewust in een andere bierstijl. Soms lijkt het erop dat elke brouwerij zijn stijl creëert. Om het nog wat ondoorzichtiger te maken, hanteren bierconcours vaak eigen criteria om bieren toch maar te kunnen samen voegen. Wetenschappers hebben zelfs al herhaaldelijk vastgesteld dat leden van sommige proefpanels in wedstrijden niet eens de referentie-bieren kennen.

De chaos in het amalgaam van bierstijlen en hun definities is dan ook compleet. Een wetenschappelijke analyse van een twintigtal blonde Belgische bieren door BeerAgency, in samenwerking met de Technologiecluster Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (KU Leuven) in Gent, bevestigt dat bieren die in uiteenlopende categorieën werden gepositioneerd opvallend veel gelijkenissen vertoonden.

Bij een noodzakelijke en consumentgerichte herdefiniëring en vermindering van het aantal bierstijlen volstaat het niet langer om alleen te kijken naar kleur, bitterheid en zoetheid. Ook aroma- en smaakprofielen, en de wijze waarop die bieren worden gepercipieerd door de consument verdienen de nodige aandacht. Even goed moet aspecten zoals authenticiteit, traditie en belevingsmomenten in acht worden genomen. Een grondige hertekening en herindeling van het bierlandschap, naar het voorbeeld van de strakke definiëring in het wijnlandschap is meer dan ooit aan de orde. Van een Bordeaux, een Rioja of een Gewürztraminer weet men waarvoor zij staan Een sterk blond bier kan om het even wat zijn.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *